poetry books:

Sorte ord – Casper Sloth

Sorte ord, 150 kr.
ISBN 978-87-7669-063-2

Sorte ord er skuespilleren Casper Sloths debutbog. Det er en samling af tekster, som blander lyrikken og prosaen i et første og et andet ark, akkurat som et teaterstykke, en forestilling.
Forfatteren, dramatikeren og billedkunstneren Tomas Lagermand Lundme har illustreret bogen, og hvert eksemplar indeholder desuden også originaltegning af Lundme.

Bogen kredser i sin helt enkle tematik om kærlighed, opløsning, destruktion og det at råbe så højt, så munden bliver fuld af sorte ord.


Videotrailer for bogen findes her

Planetbyen – Gitte Broeng

Planetbyen, 80 sider, 130 kr.

Indbyggerne i Planetbyen er på en måde helt almindelige. De gør ting og sager, der giver mening for dem selv, men ikke nødvendigvis for andre. Gitte Broengs prosastykker handler om de mærkelige logikker, der styrer mennesker – så det ind i mellem kan føles som om, vi alle lever på hver vores planet.
Planetbyen fortæller om Gudrun Rask, familien Jensen, Helle Enochsen m.fl. Teksterne skaber et kort, koncentreret møde med dem i deres miljø. Planetbyen kredser om kommunikation mellem mennesker eller manglen på samme. Meget bliver holdt tilbage: bag hækken, i mellem linjerne, men af og til tages saks og haglgevær i brug. Hos Broeng er alt beskrevet i en lavmælt, sorthumoristisk tone, der favner alvoren og det banale ved planetbyboernes på én gang almindelige og ualmindelige liv i nærheden af hinanden og noget større.
Den Store Danske Encyklopædi definerer i øvrigt en planetby som “en selvstændig forstad med eget erhvervsliv, der ligger frit i en kreds omkring moderbyen uden at være vokset sammen med den.”
Bogens lommeformat er bl.a. inspireret af de små, gule klassiker-billigbøger fra det tyske forlag Reclam. Forfatteren har selv illustreret og tilrettelagt bogen. Hver tekst i samlingen har sin egen titelside, der samtidig fungerer som en dør ind til personerne, der bor bagved. Planetbyen udgør på den måde en formmæssig helhed, hvor den enkelte tekst får sit eget rum i universet.

Gitte Broeng f. 1973 kommer fra en planetby i Jylland, bor i København.Hun debuterede 2006 med digtsamlingen Interiør, der bevæger sig i feltet mellem litteratur og billedkunst.

læs anmeldelse af Mai Misfeldt

V.T. – Claus Carstensen

V.T., 88 sider, 175 kr.

V.T. er Claus Carstensens elvte digtsamling. Med titlen V.T., der er en forkortelse for Viertes Totenbuch, knytter den sig til de af hans tidligere digtsamlinger, hvor oplevelsen af et dødsfald blandt hans nærmeste står som et centralt omdrejningspunkt. Digtsamlingen er således dedikeret Carstensens mor, Tilli Carstensen (1934-2003).

V.T. består af i alt ni unavngivne kapitler, der favner så bredt som rejsedigte, det poetologiske manifest, elegier, billedmeditationer mv. Skønheden ligger i detaljen, og i Claus Carstensens tilfælde ligger detaljen bl.a. i dramaturgien, når han med klart æstetisk overblik blander stemningsfyldt, fortællende prosa med tæt kondenserede øjebliksglimt af reflekteret liv og udbrud af frigjort aggression; det hele på en fælles klangbund af et selvbevidst forfattersubjekt i konstant bevægelse, nysgerrigt på udkig efter nye erfaringer.

Fuglene er i vinduet – Tomas Lagermand Lundme

Fuglene er i vinduet, 28 sider, 60 kr.

’Fuglene er i vinduet’, er en parforholdsmonolog om kærlighed, når den ulmer, lidt poetisk og lidt dyrisk. Med Lagermands helt særlige sprogtone og et billedunivers fyldt med fugle, vibrerer det indre lykkebarometer således mellem skyfrit og skibskatastrofer.
’Fuglene er i vinduet’ er skabt på baggrund af 31 digte, der oprindeligt var tænkt som enkeltstående tekster. I sin endelige bearbejdning til en sammenhængende tekst med dramaturgiske op- og nedture er resultatet blevet et eksempel på en af parforholdets populæreste samtaleformer: monologen.

Post it - Lars Skinnebach og Cecilia Westerberg

Post it, 56 sider, 100 kr.

Bogen er baseret på en email stafet mellem billedkunstner Cecilia Westerberg og digter Lars Skinnebach.

Maskine
af Thomas Boström
& Jakob Rød

Maskine
48 sider, 199 kr

Maskine indeholder en novelle af forfatteren Thomas Boström og malerier og skulpturelle objekter af billedkunstneren Jakob Rød.

Bogens sceneri er apokalyptisk og mystisk, både i ord og billeder. Boström og Rød udfordrer de konventionelle sammenhænge mellem sprog og billeder. Maskine indeholder hemmelige koder og manipulerede ikoner, og sammenhængene er først aflæselige, når man giver slip på rationelt at ville beherske bogens indhold.


EPISODE- Thomas Boström og Jakob Hunosøe

Episode, 86 sider, 199 kr

Episode er et eksperiment, hvor billedkunstneren Jakob Hunosøe møder kunsthistorikeren Thomas Boström med det fælles mål at skabe et anderledes bogværk, der i form og indhold søger at opløse grænserne mellem ord og billeder.

Hunosøes fotografier repræsenterer et udsnit af hans seneste års arbejder. Disse billeder har konkret fungeret som visuelt storyboard for Boströms fortællinger.

Bogens poetiske hovedfigur vandrer hovedkulds gennem dette billedunivers og fører læseren med ind i en række af foruroligende og tankevækkende fortællinger. Tonen i sproget er bevidst famlende og præget af forundring over en usikker virkelighed. Med emner som tomhed, kærlighed og galskab henter fortællingen stof i det samtidige menneskes hverdag. Og i et skridt videre udpeges fiktionen som et væsentligt vilkår for dette menneskes sammensætning.

Ord og billeder taler sammen med det formål at udvide kunstoplevelsen af begge udtryksformer.

Episode består af ti kapitler og 32 fotografier. Engelsk oversættelse bag i bogen.

Væggene har ører- Seimi Nørregaard

Væggene har ører, 28 sider, 149 kr.

’Væggene har ører’ er en digt og kartonklip bog. En bog hvor billede og digt blandes.
Til "Væggene har ører" har Nørregaard arbejdet med papirklip og digte på lige fod. Der er således ikke tale om illustrationer til digtene eller tekster til billederne, men en sammensmeltning af ord og billede.
Seimi Nørregaard debuterede som lyriker i 2005 med den roste digtsamling "Jeg forventer en masse".

Seimi Nørregaard siger selv om sin lyrik: ’Jeg fortæller skævt om det, der gør ondt, om det der undrer os og får os til at grine, fordi vi ikke kan andet. Det er hverdagen iført et magisk øjeblik’.


læs om Seimi Nørregaard på Seimi.dk

Interiør - Gitte Broeng

Interiør, 58 sider, 149 kr.

Interiør handler om rum og huse. Indeni. Den bevæger sig i feltet mellem litteratur og billedkunst.Fra konkrete dagligdags rum til bestemte arkitektoniske og billedkunstneriske værker.

Interiør opererer med nogle gennemgående kategorier og genstande: stuen, døren, sengen, væggen osv. Kort sagt de elementer som tilsammen udgør basen i et interiør – og mere overordnet: en arkitektur.

Digtene beskriver erfaringer i forskellige typer af rum. Fra oplevelsen af at hænge på væggen og kigge ned på sit gamle barneværelse. Til forestillingen om en rejse i Rummet. Og hvad det fører med sig af svævende vand og vægtløse kroppe i soveposer.

Interiør har et gennemgående "jeg", der formes efter det rum, "jeget" befinder sig i. I flere af digtene mærker man en underspillet humor som i det lettere absurde digt "Interiør med telefon", hvor et selvmedlidende jeg beklager sin isolation fra omverdenen – spærret inde i et hvidt sæt tøj.

Eller en satirisk tone f.eks. i digtet "Mit frankfurterkøkken", om verdens første typekøkken, der former sig som en henvendelse til køkkenets skaber: Margarete Schütte-Lihotzky.

De forskellige rum og huse i digtsamlingen afspejler mentale tilstande i en frit flydende bevægelse mellem indre og ydre rum. Mellem konkrete forlæg og fantasiens huse.

Bogen er i sig selv et ´hus´. Omslaget ligner en arkitektonisk plantegning eller et Mondrian maleri, man kan gå ind i.

Indenfor er digtene opdelt i fem rum ved hjælp af "vægge" – eller rettere fem monokrome sider i henholdsvis: blå, gul, hvid, sort og rød. De farvede sider markerer visuelt en overgang til noget andet og skaber en synlig indholdsmæssig struktur.

Der er således tale om en udgivelse, som på flere forskellige niveauer forsøger at forene det visuelle og det poetiske. Ord og billeder. Rum. Med oplevelsen af at være til i verden.

læs om Gitte Broeng på litteratursiden.dk


Interiør er udgivet med støtte fra BG Banks Litteraturpulje


Jeg forventer en masse - Seimi Nørregaard

Jeg forventer en masse, 60 sider, 149 kr.

Den 12. august debuterede Performer og Spoken Words-forfatter Seimi Nørregaard med digtsamlingen ’Jeg forventer en masse’.

Seimi Nørregaard siger selv om sin lyrik: ’Jeg fortæller skævt om det, der gør ondt, om det der undrer os og får os til at grine, fordi vi ikke kan andet. Det er hverdagen iført et magisk øjeblik’.


“Lyrikeren Seimi Nørregaard er ny – ny i fast form. I fast flydende fri form. Og ih du milde og hold da op! Jeg kan næsten ikke få poterne ned af bare begejstring og indfriede forventninger”

Liselotte Wiemer
Weekend avisen


"Performeren Seimi Nørregaard debuterer vildt enkelt og skrubcharmerende"

"Nørregaard skriver i en bedragerisk let og simpel stil, henter sine scenarier fra et finkornet og tætmasket hverdagsliv anno disse dage, garneret med de vildeste og også nogle gange voldsomste drømme-sekvenser"
"Alt er båret af en triumferende og øm tro på sprogets suveræne almagt"

Mikkel Bruun Zangenberg
Politiken

læs anmeldelse på Sentura

copyright © hurricane